به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»؛ علیرضا صدقیانی در پنجمین دوره مجمع عمومی شورای خیرین سلامت شهرستان نیشابور که صبح امروز در این شهرستان برگزار شد با اشاره به عملکرد ۱۸ ساله مجمع خیرین سلامت کشور اظهار کرد: مجمع خیرین سلامت در سال ۱۳۸۷ و پس از تأکید مقام معظم رهبری بر توسعه این مجموعه، با هدف تقویت مشارکت‌های مردمی و به‌عنوان بازوی مردمی وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی شکل گرفت.
وی افزود: این مجموعه طی سال‌های فعالیت خود توانسته است شبکه‌ای گسترده از مشارکت‌های مردمی را در سراسر کشور شکل دهد و اکنون ۵۴ شعبه اصلی و بیش از ۱۵۰ دفتر نمایندگی در کشور دارد.
بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان مشارکت ثبت‌شده در حوزه سلامت
مدیر هماهنگی امور استان‌ها و بازرس ویژه دبیرکل مجمع خیرین سلامت کشور با اشاره به حجم مشارکت خیرین در ۱۸ سال گذشته گفت: بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان مشارکت خیرین در حوزه سلامت به صورت رسمی ثبت شده است.
صدقیانی تأکید کرد: این رقم تنها بیانگر مبالغ و مشارکت‌هایی است که در مجموعه مجمع ثبت شده و با توجه به تغییر ارزش منابع در طول سال‌های گذشته و ارزش روز پروژه‌ها، تجهیزات، امکانات و سایر اقدامات انجام‌شده، میزان واقعی مشارکت خیرین در حوزه سلامت به مراتب بیشتر از رقم ثبت‌شده است.
وی با بیان اینکه استمرار این مشارکت سرمایه‌ای اجتماعی برای نظام سلامت محسوب می‌شود، گفت: حفظ و تقویت این سرمایه اجتماعی نیازمند اعتمادسازی، شفافیت و هدایت صحیح منابع خیرین است.
کاهش دغدغه بیماران نیازمند؛ هدف اصلی مجمع خیرین سلامت
صدقیانی، هدف اصلی شکل‌گیری مجمع خیرین سلامت را کاهش دغدغه بیماران نیازمند در زمینه هزینه‌های درمان عنوان کرد و افزود: خیرین سلامت طی سال‌های فعالیت این مجموعه، در کنار وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی، بخش قابل توجهی از نیازهای حوزه بهداشت و درمان را در زمینه‌های مختلف پشتیبانی کرده‌اند.
وی ادامه داد: مشارکت خیرین در سال‌های گذشته به یکی از ظرفیت‌های مهم نظام سلامت تبدیل شده و بسیاری از نیازهای این حوزه با استفاده از ظرفیت‌های مردمی و نیکوکارانه تأمین یا تکمیل شده است.
مدیر هماهنگی امور استان‌ها و بازرس ویژه دبیرکل مجمع خیرین سلامت کشور خاطرنشان کرد: آنچه امروز اهمیت دارد، علاوه بر استمرار مشارکت‌ها، هدایت صحیح و هدفمند این منابع به سمت نیازهای واقعی و اولویت‌دار نظام سلامت است.
ضرورت هم‌افزایی میان خیریه‌های فعال در حوزه سلامت
صدقیانی با اشاره به فعالیت گروه‌های مردمی و خیریه‌های متعدد در شهرستان‌ها گفت: در کنار مجامع خیرین سلامت، مجموعه‌های مردم‌نهاد و خیریه‌های مختلفی نیز در حوزه سلامت فعالیت می‌کنند که ظرفیت ارزشمندی برای کمک به نظام سلامت به شمار می‌روند.
وی افزود: لازم است این مجموعه‌ها بیش از گذشته با یکدیگر ارتباط داشته باشند تا ضمن شناسایی دقیق نیازهای واقعی، ظرفیت‌های موجود به شکل مؤثرتری در مسیر اولویت‌های حوزه سلامت قرار گیرد.
او با تأکید بر ضرورت شبکه‌سازی میان خیریه‌های حوزه بهداشت و درمان اظهار کرد: ارتباط و هم‌افزایی میان مجموعه‌های خیریه می‌تواند از موازی‌کاری جلوگیری کرده و موجب استفاده مؤثرتر از ظرفیت‌های موجود شود.
صدقیانی ادامه داد: مجمع خیرین سلامت باید در این مسیر زمینه تعامل و همکاری میان مجموعه‌های خیریه را فراهم کند تا مشارکت‌های مردمی از مسیرهای پراکنده به سمت نیازهای اولویت‌دار حوزه سلامت هدایت شود.
وی تصریح کرد: شناسایی ظرفیت‌های موجود، ایجاد ارتباط میان مجموعه‌های فعال و تعیین اولویت‌های واقعی می‌تواند باعث شود منابع خیرین در بخش‌هایی هزینه شود که بیشترین اثرگذاری را برای بیماران و جامعه داشته باشد.
استفاده از ظرفیت ماده ۱۷۲ برای ورود صنعت و بنگاه‌های اقتصادی به حوزه سلامت
مدیر هماهنگی امور استان‌ها و بازرس ویژه دبیرکل مجمع خیرین سلامت کشور همچنین بر ضرورت استفاده از ظرفیت‌های قانونی برای افزایش مشارکت بخش خصوصی تأکید کرد.

وی با اشاره به ماده ۱۷۲ قانون مالیات‌های مستقیم گفت: استفاده از ظرفیت مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی می‌تواند زمینه مشارکت بیشتر بخش صنعت و معدن در حوزه سلامت را فراهم کند.

صدقیانی افزود: مجامع خیرین سلامت می‌توانند با شناسایی و معرفی نیازهای واقعی حوزه بهداشت و درمان، ظرفیت شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی را به صورت هدفمند به سمت این نیازها هدایت کنند.
به گفته وی، ورود هدفمند بخش صنعت و معدن و استفاده از ظرفیت مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها می‌تواند در کنار مشارکت‌های سنتی خیرین، منابع جدیدی را برای توسعه زیرساخت‌ها و رفع نیازهای حوزه سلامت فراهم کند.
شفافیت و گزارش عملکرد؛ شرط استمرار اعتماد خیرین
صدقیانی، شفافیت و ارائه گزارش عملکرد را از الزامات استمرار اعتماد خیرین دانست و گفت: نیکوکارانی که منابع مالی، تجهیزات، زمین، ساختمان یا سایر امکانات خود را در اختیار حوزه سلامت قرار می‌دهند، باید در جریان نحوه هزینه‌کرد و نتایج حاصل از مشارکت خود قرار گیرند.
وی افزود: ثبت دقیق اقدامات انجام‌شده و ارائه گزارش عملکرد، علاوه بر صیانت از منابع خیرین، می‌تواند زمینه ترغیب نیکوکاران جدید و افزایش مشارکت‌های مردمی را نیز فراهم کند.
مدیر هماهنگی امور استان‌ها و بازرس ویژه دبیرکل مجمع خیرین سلامت کشور تأکید کرد: خیریه‌های فعال در حوزه سلامت نیز لازم است گزارش عملکرد خود را در اختیار مجمع قرار دهند تا ضمن ایجاد شفافیت بیشتر، امکان ارزیابی اقدامات و برنامه‌ریزی بهتر برای آینده فراهم شود.
وی خاطرنشان کرد: شفافیت در عملکرد، یکی از مهم‌ترین عوامل حفظ اعتماد عمومی و تداوم مشارکت خیرین است و هر اندازه این روند دقیق‌تر و مستندتر انجام شود، زمینه برای افزایش مشارکت‌های مردمی نیز بیشتر خواهد شد.
تقدیر از عملکرد مجمع خیرین سلامت نیشابور
صدقیانی در ادامه با قدردانی از عملکرد مجمع خیرین سلامت نیشابور در سال‌های اخیر گفت: این مجمع در سال‌های گذشته اقدامات قابل توجهی در حوزه سلامت انجام داده است.
وی تعامل مناسب میان اعضای هیئت‌مدیره و ارتباط مؤثر با مجموعه‌های مختلف شهرستان را از نقاط قوت مجمع خیرین سلامت نیشابور عنوان کرد و افزود: این تعامل و هماهنگی می‌تواند زمینه استفاده بهتر از ظرفیت‌های موجود شهرستان را فراهم کند.
وی اظهار کرد: تجربه و ظرفیت شکل‌گرفته در مجمع خیرین سلامت نیشابور می‌تواند در دوره جدید نیز برای توسعه مشارکت‌های مردمی، شناسایی نیازهای واقعی و پاسخگویی به اولویت‌های حوزه سلامت مورد استفاده قرار گیرد.
صدقیانی تأکید کرد: استمرار این مسیر نیازمند حفظ اعتماد خیرین، تعامل با مجموعه‌های مختلف و هدایت منابع بر اساس نیازسنجی دقیق است.
تلاش برای فعال‌سازی ظرفیت خیرین ایرانی خارج از کشور
مدیر هماهنگی امور استان‌ها و بازرس ویژه دبیرکل مجمع خیرین سلامت کشور همچنین از پیگیری این مجمع برای توسعه ارتباط با خیرین ایرانی خارج از کشور خبر داد.
وی گفت: در سال‌های گذشته شماری از خیرین ایرانی خارج از کشور برای مشارکت در حوزه سلامت اعلام آمادگی کرده‌اند و زمینه‌های مختلفی از جمله تأمین تجهیزات، آمبولانس و کمک‌های نقدی مورد توجه آنان قرار گرفته است.
صدقیانی افزود: فعال‌سازی این ظرفیت می‌تواند بخشی از نیازهای حوزه سلامت را تأمین کند و منابع جدیدی را در اختیار مجموعه‌های بهداشتی و درمانی کشور قرار دهد.
وی تأکید کرد: ارتباط مؤثر با خیرین ایرانی خارج از کشور و ایجاد سازوکار مناسب برای مشارکت آنان، می‌تواند به یکی از ظرفیت‌های قابل اتکای مجمع خیرین سلامت در سال‌های آینده تبدیل شود.
تأکید بر نیازسنجی دقیق برای جلوگیری از هدررفت منابع
صدقیانی در پایان با تأکید دوباره بر ضرورت صیانت از اعتماد خیرین اظهار کرد: منابعی که خیرین با نیت خدمت به مردم در اختیار حوزه سلامت قرار می‌دهند، سرمایه‌ای ارزشمند و متعلق به جامعه است و باید در مسیر درست هزینه شود.
وی افزود: جلوگیری از هدررفت منابع، نیازمند نیازسنجی دقیق، تعیین اولویت‌ها و هدایت کمک‌ها به سمت مسائل واقعی نظام سلامت است.
مدیر هماهنگی امور استان‌ها و بازرس ویژه دبیرکل مجمع خیرین سلامت کشور ابراز امیدواری کرد هیئت‌مدیره جدید مجمع خیرین سلامت نیشابور نیز با تکیه بر ظرفیت‌های موجود، تجربه سال‌های گذشته و جلب اعتماد بیشتر نیکوکاران، مسیر توسعه مشارکت‌های مردمی و پاسخگویی به نیازهای حوزه سلامت را با جدیت ادامه دهد.
بر اساس این گزارش، مجمع خیرین سلامت کشور که فعالیت خود را از سال ۱۳۸۷ آغاز کرده است، طی ۱۸ سال گذشته به یکی از مهم‌ترین بسترهای سازمان‌دهی مشارکت‌های مردمی در حوزه بهداشت و درمان تبدیل شده و اکنون با برخورداری از ۵۴ شعبه اصلی و بیش از ۱۵۰ دفتر نمایندگی، شبکه گسترده‌ای از مشارکت‌های خیرخواهانه را در کشور پوشش می‌دهد.

انتهای خبر/