رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
نقش‌آفرینی بقاع‌ متبرکه در ترویج ارزش‌های دینی اجتماعی:

امامزادگان؛ کانون‌های پویای معنویت و فرهنگ هستند

امامزادگان و بقاع متبرکه به‌عنوان میراث معنوی و فرهنگی جامعه، نه‌تنها مأمنی برای عبادت و زیارت هستند، بلکه با اجرای برنامه‌های فرهنگی و تربیتی، به کانون‌های پویای معنویت تبدیل‌شده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»، روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه فرصتی مغتنم برای پاسداشت سرمایه‌های عظیم معنوی، فرهنگی و اجتماعی است. امامزادگان، به‌عنوان فرزندان و نوادگان ائمه اطهار (ع) از جایگاه ویژه‌ای در دل مردم برخوردارند و آستان‌های مقدس آن‌ها در طول قرون متمادی مأمن و پناهگاه روحی مردم بوده است. تخصیص روزی در تقویم ملی به این موضوع بیانگر اهمیت نقش‌آفرینی این اماکن مقدس در تحکیم پیوندهای دینی، اجتماعی و فرهنگی در جامعه است.

بقاع متبرکه، تنها مکان‌هایی برای عبادت و زیارت نیستند بلکه به کانون‌هایی پویا برای فعالیت‌های فرهنگی، قرآنی، اجتماعی و تربیتی تبدیل‌شده‌اند. برنامه‌هایی نظیر یادواره‌های شهدا، محافل انس با قرآن، جشن‌های تکلیف و طرح‌های معرفتی در بقاع متبرکه بیانگر ظرفیت عظیم این اماکن برای تربیت نسل جوان و نهادینه‌سازی ارزش‌های دینی است.

در شرایط کنونی که هجمه‌های فرهنگی متعددی نسل جوان را هدف قرار داده استفاده از ظرفیت معنوی امامزادگان می‌تواند بهترین پاسخ فرهنگی باشد. احیای نقش تاریخی بقاع متبرکه در هدایت، آرامش بخشی و آموزش دینی ضرورتی است که روز بزرگداشت امامزادگان آن را به ما یادآوری می‌کند.

حجت‌الاسلام حسین خانی به مناسبت روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»، با اشاره به جایگاه والای امامزادگان در فرهنگ دینی مسلمانان، گفت: امامزادگان به‌عنوان جزئی از خانه‌های خدا، پایگاه‌های مهمی برای ترویج معنویت، باورهای دینی و ارزش‌های الهی هستند و مردم بامحبت و ارادت خود در قالب تعظیم و تکریم نسبت به این مکان‌های مقدس ابراز علاقه می‌کنند بر همین اساس ضرورت داشت روزی از تقویم به‌صورت خاص به این بقاع نورانی اختصاص یابد.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه قوچان با بیان اینکه شهرستان قوچان دارای ۲۹ بقعه متبرکه است که هشت مورد آن شاخص محسوب می‌شوند، افزود: طرح‌های فرهنگی همچون «آرامش بهاری» در امامزاده سلطان ابراهیم بن موسی‌الکاظم (ع) و امامزاده جلیل (ع) توانست با برپایی خیمه‌های معرفت، غرفه‌های حجاب و عفاف، مشاوره اعتقادی و غرفه کودک در ابتدای امسال به بیش از 5 هزار نفر خدمات ارائه دهد.

بقاع متبرکه، محور فعالیت‌های فرهنگی کودکان و نوجوانان

وی با تأکید بر لزوم توجه به نسل جوان و ارتباط‌گیری با بقاع متبرکه، تصریح کرد: آستان مقدس امامزادگان باید بستری برای نهادینه‌سازی باورهای دینی در کودکان و نوجوانان باشند.

خانی ادامه داد: با همکاری آموزش‌ و پرورش، ارشاد، رسانه‌ها و خانواده‌ها می‌توانیم از این ظرفیت فرهنگی به‌خوبی بهره ببریم، برگزاری یادواره‌های دانش‌آموزی و جشن‌های تکلیف در بقاع، نمونه‌ای از این اقدامات است.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه قوچان به برنامه‌های ویژه برای نوجوانان و جوانان در بقاع متبرکه شهرستان اشاره کرد و گفت: بر اساس تفاهم‌نامه‌ای که با بسیج دانش‌آموزی و آموزش‌ و پرورش داریم تمام یادواره‌ها و فعالیت‌های فرهنگی مذهبی در بقاع برگزار می‌شود همچنین خادمان افتخاری نوجوان، تالیان و حافظان قرآن شناسایی و آموزش داده می‌شوند تا در رقابت‌های قرآنی در سطح شهرستان و کشور حضور فعالی داشته باشند.

وی در خصوص برگزاری مراسمات مرتبط با تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه شهرستان بیان کرد: امسال محل برگزاری همایش از امامزاده ابراهیم به امامزاده جلیل منتقل‌ شده و در سال‌های آینده نیز از ظرفیت دیگر بقاع استفاده خواهد شد.

خانی اضافه کرد: امسال در مراسم و تجلیل‌ها به خادمانی که در ارائه خدمات به زائران و اجرای طرح‌های خلاقانه پیشگام بوده‌اند توجه ویژه‌ای خواهیم داشت به‌عنوان‌مثال کارگاه شمیم خدمت که برای نخستین بار در بقعه آقا نجفی راه‌اندازی شد، ازجمله طرح‌های موفق و خلاق بوده است.

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه قوچان از برگزاری همایشی به مناسبت روز امامزادگان خبر داد و افزود: همایش تجلیل از امامزادگان با حضور ۱۸۰ نفر از خادمین، هیأت‌ امنا و فعالان آستان‌های مقدس در جوار امامزاده جلیل و هم‌زمان با نماز ظهر و عصر برگزار می‌شود.

وی با تأکید به نقش گردشگری مذهبی در بقاع متبرکه، یادآور شد: این شهرستان با وجود امامزاده‌های شاخص در گردشگری مذهبی نقش بسزایی دارد حتی در برخی بقاع متبرکه مانند سلطان زیرآبه، به دلیل موقعیت خاص، چشمه آب و فضای بکر و دل‌نشین قابلیت تبدیل به قطب گردشگری مذهبی را دارند که نیازمند ورود سرمایه‌گذار برای بهره‌برداری بهتر از این ظرفیت‌ها هستیم.

خانی ادامه داد: در تعطیلات نوروزی امسال ۱۶ هزار و ۵۰۰ زائر از امامزاده ابراهیم و امامزاده جلیل بازدید کردند و ۱۴ زائرسرا روزانه میزبان ۵۰۰ تا ۶۰۰ زائر بوده‌اند.

وضعیت موقوفات نیازمند شناسایی دقیق‌تر

وی در خصوص موقوفات مربوط به بقاع نیز گفت: موقوفات امامزاده ابراهیم تا حدود زیادی به‌روز شده اما برخی موقوفات هنوز شناسایی نشده‌اند و نیازمند تلاش جمعی و همراهی معتمدان و مطلعان محلی هستیم تا بتوانیم مستأجران و متصرفان را نیز شناسایی و قراردادهای آن‌ها را ساماندهی کنیم.

رئیس اداره اوقاف قوچان با اشاره به اقدامات عمرانی صورت گرفته در بقاع متبرکه قوچان اظهار کرد: بیش از ۵۰ پروژه عمرانی در سال گذشته اجراشده که تماماً با مشارکت هیأت‌ امنا و نذورات مردمی تأمین اعتبار شده‌اند. امامزاده ابراهیم، امامزاده جلیل، امامزاده حسن برج، سیدجعفر فرخان و امامزاده حسین نوروزی ازجمله بقاعی هستند که شاهد پروژه‌های عمرانی بوده‌اند.

خانی با اشاره به اینکه مردم و خیرین نقش پررنگی در اجرای برنامه‌ها در بقاع متبرکه دارند، افزود: باوجود کمبود اعتبارات به لطف نذورات مردمی پروژه‌های عمرانی بدون وقفه اجرا می‌شود و مردم با جان‌ و دل از بقاع حمایت می‌کنند که این سرمایه‌ای عظیم است.

انتهای خبر/

1404-02-15 06:16 شماره خبر : 11261

درباره نویسنده

اخبار مرتبط:
نظرات:
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!


آخرین اخبار