رسول اکرم (ص‌): حق را بگو و در راه خدا از ملامت هیچ ملامت گری نهراس.
شهردار تربت‌حیدریه اعلام کرد:

جنگل‌کاری‌های تربت‌حیدریه نیازمند ۶۰ لیتر پسآب

شهردار تربت‌حیدریه نیاز آبی سالانه فضای سبز شهری را یک میلیارد و ۷۳ میلیون متر مکعب اعلام کرد و افزود: از مجموع ۲۵۰۰ هکتار اراضی شهری، ۲۳۲ هکتار به جنگل‌کاری و فضای سبز اختصاص دارد که ۱۷۹ هکتار آن سطح سبز خالص است.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»، وحید فرخ‌تبار در دهمین کاروان ترویجی بهره‌وری کشاورزی ویژه روز جهانی خاک با اشاره به چالش‌های زیست‌محیطی و ضرورت اصلاح الگوهای مصرف آب، از اجرای طرح انتقال پساب تصفیه‌شده به ارتفاعات پیشکوه خبر داد.

وی با بیان اینکه خشک شدن خاک در اثر انتقال آب به تصفیه‌خانه‌ها می‌تواند تهدیدی برای ریشه درختان پایا باشد، گفت: در برنامه هفتم توسعه و دستورالعمل‌های بالادستی، اجرای طرح‌های فاضلاب شهری الزامی است و خوشبختانه با تلاش مسئولان شهرستان و استان، موفق شدیم از تصفیه‌خانه شماره یک در بوری‌آباد به طول ۵ کیلومتر، پساب را با دبی ۲۵ لیتر بر ثانیه به ارتفاعات منتقل کنیم.

شهردار تربت‌حیدریه نیاز آبی سالانه فضای سبز شهری را یک میلیارد و ۷۳ میلیون متر مکعب اعلام کرد و افزود: از مجموع ۲۵۰۰ هکتار اراضی شهری، ۲۳۲ هکتار به جنگل‌کاری و فضای سبز اختصاص دارد که ۱۷۹ هکتار آن سطح سبز خالص است.

وی با اشاره به منابع تأمین آب اظهار کرد:  از ۱۱ حلقه چاه فعال، حدود ۹۲۷ هزار متر مکعب آب با دبی تقریبی ۵۰ لیتر بر ثانیه برداشت می‌شود، در عین حال ۳۰۰ هزار متر مکعب از منابع آب شرب برای فضای سبز استفاده می‌شود و با این حال، مجموع این منابع در برابر نیاز سالانه، حدود ۹۵۵ هزار متر مکعب کسری آب ایجاد می‌کند.

فرخ‌تبار اعلام کرد: در صورت دریافت پساب از دو تصفیه‌خانه با مجموع دبی ۶۰ لیتر بر ثانیه و بازتصفیه آن، می‌توانیم با استفاده از ۵۰ درصد ظرفیت در طول ۳۶۵ روز سال، کمبود فعلی را جبران کرده و فضای سبز شهری را پایدار نگه داریم.

فرسایش ۱۵.۵ تن خاک در هر هکتار زنگ خطر امنیت غذایی  

مدیر جهاد کشاورزی تربت‌حیدریه با هشدار نسبت به پیامدهای تغییرات اقلیمی و مصرف بی‌رویه سوخت‌های فسیلی گفت: فرسایش خاک در کشور به ۱۵.۵ تن در هر هکتار رسیده و این بحران، امنیت غذایی و منابع طبیعی را تهدید می‌کند.

علیرضا قادری با اشاره به اهمیت فرهنگ‌سازی در حوزه حفاظت از خاک گفت: هدف دهمین کاروان ترویجی بهره‌وری کشاورزی، جریان‌سازی اجتماعی و نهادینه کردن فرهنگ حفاظت، احیا و بهره‌برداری صحیح از منابع خاک است؛ چرا که آلودگی و تغییر کاربری اراضی تهدیدی جدی برای امنیت غذایی محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه شعار امسال روز جهانی خاک خاک‌های سالم برای شهرهای سالم، انتخاب شده است، افزود:  خاک نقشی حیاتی در تولید محصولات کشاورزی، تنوع زیستی، حفظ سفره‌های آب زیرزمینی و جذب کربن دارد.

قادری اضافه کرد: تغییرات اقلیمی که طی ۱۵۰ سال اخیر و پس از انقلاب صنعتی شدت گرفته، با مصرف روزانه حدود ۱۰۰ میلیون بشکه نفت و انتشار گازهای گلخانه‌ای، میانگین دمای زمین را بین ۱.۵ تا ۳ درجه افزایش داده و این تغییرات بیشترین آسیب را به خاک وارد کرده و فرسایش خاک در کشور به ۱۵.۵ تن در هر هکتار رسیده است.

قادری با اشاره به وضعیت شهرستان تربت‌حیدریه گفت: ز سال ۱۳۹۷ کانون فرسایش بادی در جنوب شهرستان و اطراف روستای الله‌آباد شناسایی و در ردیف اعتبارات ملی بیابان‌زدایی قرار گرفته است، در عین‌حال عملیات آبگیر هلالی در این منطقه انجام شده اما نیازمند هزینه‌های سنگین برای مقابله با ریزگردهاست.

مدیر جهاد کشاورزی تربت‌حیدریه با بیان اینکه حدود ۷۰ درصد اراضی شهرستان در حوزه منابع طبیعی قرار دارد، گفت: چرای بی‌رویه دام، که ۲.۵ برابر ظرفیت مراتع است، موجب تخریب پوشش گیاهی شده است.

وی به راهکارهای کاهش آسیب به خاک اشاره کرد و افزود: توسعه کشاورزی حفاظتی شامل؛ جلوگیری از شخم در اراضی شیب‌دار، حفظ بقایای گیاهی و تناوب زراعی، استفاده از کودهای ارگانیک و کاهش مصرف بی‌رویه کودهای شیمیایی که موجب مسمومیت خاک و محصولات می‌شود.

قادری با اشاره به بهره‌گیری از ظرفیت سه آزمایشگاه مجهز شهرستان برای تعیین میزان مصرف کود، گفت: آموزش و ارتقای سطح آگاهی کشاورزان به‌عنوان مهم‌ترین اقدام پایدا

قادری تأکید کرد: حفاظت از خاک نیازمند یک عزم ملی و تلاش همگانی است؛ چرا که امنیت غذایی و آینده کشاورزی کشور به سلامت خاک وابسته است.

خاک آلوده، غذای ناسالم؛ قانون خاک زنگ خطر را به صدا درآورد  

رئیس اداره مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی اعلام کرد: ۹۵ درصد امنیت غذایی کشور وابسته به خاک است، اما مصرف پساب غیر استاندارد و کودهای غیرمجاز سلامت جامعه را تهدید می‌کند.

مسافر با اشاره به چالش‌های جدی آب و خاک در کشور گفت: امروز دغدغه اصلی شهرهای بزرگ تأمین آب شرب است؛ به‌گونه‌ای که حتی از خلیج فارس با هزینه‌ای معادل ۳ یورو برای هر متر مکعب آب وارد می‌کنیم و در این شرایط، خاک به‌عنوان بستر اصلی تأمین ۹۵ درصد امنیت غذایی کشور نباید از نگاه‌ها دور بماند.

وی با بیان اینکه شعار امسال فائو «خاک‌های سالم برای شهرهای سالم» است، افزود: قانون حفاظت از خاک در سال ۱۳۹۸ با ۲۷ ماده و ۱۴ تبصره تصویب شد و وظایف دستگاه‌ها در زمینه حفاظت و پایش خاک به‌طور کامل مشخص شده است.

مسافر ادامه داد: بر اساس این قانون، استفاده از فاضلاب خام ممنوع بوده و تنها پساب استاندارد که در چارچوب آیین‌نامه‌ها و با تأیید دستگاه‌های متولی تصفیه شده باشد، قابلیت مصرف در بخش کشاورزی و فضای سبز شهری را دارد.

رئیس اداره مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: آلاینده‌های خاک مشمول جرایم درجه هشت هستند و می‌توانند تا ۵ برابر خسارت وارده جریمه شوند؛ همچنین صنایع آلاینده تا زمان رفع آلودگی ملزم به تعطیلی خواهند بود.

مسافر با اشاره به آئین‌نامه‌های اجرایی سال ۱۴۰۲ گفت: تمام تولیدکنندگان کود و سموم موظف‌اند محصولات خود را در مؤسسه آب و خاک ثبت کنند و مصرف‌کنندگان نیز تنها باید از نهاده‌های دارای مجوز استفاده کنند و در غیر این صورت، کشاورزان و بهره‌برداران متخلف با برخورد قانونی مواجه خواهند شد.

وی تأکید کرد: استانداردسازی پساب در تصفیه‌خانه‌ها و نظارت دقیق بر مصرف کود و سموم، کلید حفاظت از خاک و سلامت جامعه است. اگر امروز اقدام نکنیم، فردا دستگاه‌های قضایی ناچار به ورود خواهند شد.

انتهای خبر/

1404-09-11 13:19 شماره خبر : 13569

درباره نویسنده

اخبار مرتبط:
نظرات:
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!